Przepisem na wigilijne pierogi z bakaliami podzieliła się nasza Czytelniczka Andżelika Chachlowska z Brzeska.
Składniki na ciasto
- 40 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki stopionego masła
- sól
Składniki na farsz
- 2 szklanki maku
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka koniaku
Wykonanie
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby przegotowaną wodę.
Ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz: umyć mak, zalać wrzątkiem, gotować na maleńkim ogniu około 20 minut, odcedzić.
Mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Sparzone rodzynki zalać koniakiem, zostawić na kilkanaście minut, połączyć z rodzynkami, skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami, wlać miód, wymieszać.
Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wycinać krążki. Wypełnić farszem, dokładnie skleić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać gorące, obficie polane stopionym masłem.
