https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Prosty piernik z daktylami [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Przepis na piernika z daktylami.

Przepis na świąteczny piernik naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek. Od dziecka kocha piec i gotować. Jej specjalnością jest kuchnia polska. Swoimi przepisami dzieli się na blogu kulinarnym Tradycyjna Kuchnia Kasi.. - Podczas pieczenia zapach tego piernika unosi się po całej kuchni. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole - mówi.

Składniki na ciasto

  • 250g suszonych daktyli bez pestek
  • 300ml wody
  • 70g masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 350g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kolorowe perełki do dekoracji

Wykonanie
Suszone daktyle przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotować. Gorącą wodą zalać daktyle. Wymieszać, aby masło się rozpuściło. Odstawić do przestudzenia.

Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodać mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. 

Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjąć z formy.

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska