Przepis na makowiec na Wigilię. - Te makowce w naszej rodzinie pieczemy według przepisu babci Stasi tylko dwa razy w roku, na święta. Tak piekła ona, tak piekła moja mama a teraz ja, też już babcia. Sekretem makowców jest wyśmienicie przyprawiony mak i to, że nie są one perfekcyjnymi tubami, jak z cukierni, ale... sami zobaczycie - mówi Magda Nowak z Krakowa.
Składniki na masę makową
- 60 dag maku suchego
- 15 dag masła
- szklanka cukru
- 2 jajka
- łyżka miodu
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- szklanka rodzynek
- szklanka orzechów włoskich
- pół szklanki skórki pomarańczowej
- 4 krople olejku migdałowego
Składniki na ciasto
- 70 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 18 dag masła
- 4 jajka
- 10 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
Wykonanie
Mak namoczyć na noc w ciepłym mleku, rano odsączyć przez sitko perlonowe, dwa razy przekręcić w maszynce z sitkiem o małych oczkach. Do tego dodać roztrzepane, całe jajka, roztopiony, przechłodzony tłuszcz i cukier. Dodać miód i dżem. Na koniec dołożyć pokrojone orzechy, skórkę i namoczone rodzynki, wszystko otoczone w łyżce mąki. Skropić 4 kroplami olejku. Dobrze wymieszać.
Masę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Drożdże rozczynić w połowie szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru. Mąkę i cukier połączyć z wyrośniętymi drożdżami, roztopionym tłuszczem, roztrzepanymi jajkami. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części. Pozostawić do wyrośnięcia pod lnianymi ściereczkami.
Każdy placek ciasta rozwałkować na okrąg, nałożyć masę makową, zwinąć sklejając końcówki. Kłaść na dużej blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką, ,,szwem” do dołu. Makowce ponakłuwać widelcem co 4 cm.
Po 10 minutach włożyć do w nagrzanego do 120 stopni piekarnika, po chwili zwiększyć ciepłotę do 140 stopni, piec przez około godzinę. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przez 10 min.
Polukrować.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
