Justyna Cybulska to prawa ręka redaktora naczelnego Gazety Krakowskiej Wojciecha Harpuli oraz jego zastępcy Jerzego Sułowskiego. I oczywiście pomocna dłoń dla nas wszystkich.
Składniki
- 500 g maku
- 100 g masła
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 3/4 szkl. płynnego miodu
- 50 g żurawiny,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 jajek
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady startej na tarce
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki olejku migdałowego
Wykonanie
Mak zalać wrzącą wodą; tyle żeby go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnym sitkiem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku nadal ucierając. Dodać zmielony mak, miód, bakalie, startą czekoladę, zmielone migdały, olejek i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 50 min.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową: 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc., łyżeczka miodu. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, miód, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu. Polać makowiec i udekorować np. płatkami migdałów.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Źródło: Agencja TVN
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN