Pierogi na Wigilię z suską sechlońską - przepis. Jeśli lubicie dymny aromat i nie jesteście wielbicielami delikatnych rozwiązań, to pierogi z suską sechlonską będą dla was idealne - mówi Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżka oleju
- ciepła woda
Składniki na farsz:
- około 0,5 kg suski sechlońskiej lub wędzonych śliwek
- garść orzechów
- 1/2 szklanki miodu dobrej jakości (bardzo dobry jest ze spadzi iglastej)
Wykonanie:
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Śliwki drobno pokroić. Orzechy posiekać. Umieścić śliwki i orzechy w misce, dolać miód i wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc). Nałożyć farsz i skleić pierogi. Wrzucić je na gotującą się, osoloną wodę i od momentu wypłynięcia gotować 2 minuty. Podawać z kwaśną śmietaną, miodem i cukrem.
Jeśli ktoś boi się smaku śliwki wędzonej, to ta wersja pierogów sprawdzi się też z suszoną śliwką. Trzeba jednak pamiętać, żeby zmniejszyć ilość miodu.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
