Szukasz przepisu na pierogi wigilijne? Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen, poleca na Wigilię pierogi z makiem.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżka oleju
- jedno jajko
- ciepła woda
Składniki na farsz:
- 2 puszki masy makowej
- szklanka rodzynek
- szklanka orzechów włoskich
- pół szklanki śliwek wędzonych
- dwie łyżki miodu
- pół szklanki suszonych moreli
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- cynamon
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Orzechy posiekać, śliwki pokroić na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodać do masy makowej. Dodać żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić miodem, cynamonem i gałką.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypać uprażonymi pestkami dyni i cynamonem.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
