https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na tradycyjną kapustę z grochem na wigilijną kolację.

Paweł Chwał, z Gazetą Krakowską związany od 18 lat. Pracuje w oddziale w Tarnowie. Opisuje wydarzenia z regionu zarówno w wydaniu papierowym gazety, jak również w serwisach internetowych. Przez cały rok czeka na ulubioną podczas Wigilii kapustę z grochem z przepisu mamy.

Składniki

  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 10 dag masła
  • 3 dag mąki pszennej
  • 3 cebule
  • 30 dag fasoli Piękny Jaś (duża)
  • 10 dag suszonych grzybów
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • czosnek
  • kminek

Wykonanie
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień zagotować ją w tej samej wodzie. Doprawić do smaku: solą, pieprzem, czosnkiem. Dodać łyżkę masła i jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Gotować do miękkości. Kapustę zalać niewielką ilością wrzącej wody. Dodać płaską łyżkę cukru, trochę masła, kminek i suszone grzyby pokrojone w paski (wcześniej namoczone w wodzie). Gotować około godziny.

Na maśle na patelni zarumienić pokrojone w kostkę dwie cebule. Osobno zarumienić mąkę, rozprowadzając ją niewielką ilością zimnej wody. Połączyć kapustę z cebulą i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę i jeszcze raz wszystko zagotować. Odłożyć do zimna. Przed podaniem na stół ponownie podgrzać, żeby danie było gorące.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska