Paweł Chwał, z Gazetą Krakowską związany od 18 lat. Pracuje w oddziale w Tarnowie. Opisuje wydarzenia z regionu zarówno w wydaniu papierowym gazety, jak również w serwisach internetowych. Przez cały rok czeka na ulubioną podczas Wigilii kapustę z grochem z przepisu mamy.
Składniki
- 60 dag kapusty kiszonej
- 10 dag masła
- 3 dag mąki pszennej
- 3 cebule
- 30 dag fasoli Piękny Jaś (duża)
- 10 dag suszonych grzybów
- sól
- cukier
- pieprz
- czosnek
- kminek
Wykonanie
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień zagotować ją w tej samej wodzie. Doprawić do smaku: solą, pieprzem, czosnkiem. Dodać łyżkę masła i jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Gotować do miękkości. Kapustę zalać niewielką ilością wrzącej wody. Dodać płaską łyżkę cukru, trochę masła, kminek i suszone grzyby pokrojone w paski (wcześniej namoczone w wodzie). Gotować około godziny.
Na maśle na patelni zarumienić pokrojone w kostkę dwie cebule. Osobno zarumienić mąkę, rozprowadzając ją niewielką ilością zimnej wody. Połączyć kapustę z cebulą i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę i jeszcze raz wszystko zagotować. Odłożyć do zimna. Przed podaniem na stół ponownie podgrzać, żeby danie było gorące.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
