Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy na Boże Narodzenie. Świąteczne pasztety naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Jaj zrobić dobry świąteczny pasztet? Kliknij w galerię - znajdziesz tam sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Jaj zrobić dobry świąteczny pasztet? Kliknij w galerię - znajdziesz tam sprawdzone przepisy naszych Czytelników. fot. pixabay
Domowy pasztet - przepisy. Domowy pasztet zawsze smakuje wybornie. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, by przygotować aromatyczny, domowy pasztet. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pasztety klasyczne, drobiowe, z królika, wegetariańskie, rybne, a nawet na pasztet… ze strusia! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Przepis na świąteczny pasztet. Najlepsze propozycje Czytelników Gazety Krakowskiej:

  • Prosty i pyszny pasztet z łopatki wieprzowej i boczku
  • Pasztet z królika Koła Gospodyń z Białki
  • Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy Koła Gospodyń Wiejskich z Poskwitowa Starego
  • Prosty i szybki pasztet z wątróbek drobiowych Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
  • Babciny pasztet bożonarodzeniowy
  • Pasztet na ostatnią chwilę bez pieczenia
  • Pasztet ze strusia
  • Pasztet z fasoli i kaszy jaglanej
  • Wegański pasztet z fasoli
  • Świąteczny pasztet z ryb morskich

Jedną popularnych odmian pasztetu, szczególnie często przygotowywaną z okazji świąt, jest pasztet pieczony na wzór ciasta. Nie bez znaczenia pozostaje związek pomiędzy oryginalną francuską nazwą tego specjału – obecnie pâté, dawniej pasté – a rzeczownikiem określającym ciasto – pâte.
Pierwsze pasztety były przyrządzane głównie poprzez wypiekanie mięsnej masy. Dopiero z czasem pojawiła się odmiana pasztetów podawanych na zimno, a nazwa „mięsnych” wypieków, została jednocześnie określeniem produktów serwowanych jedynie na zimno, które nie są przyrządzane w piekarniku.
W kuchni francuskiej pojawia się również specjał o nazwie pain de viande, czyli po prostu „chleb z mięsa”. Pasztet zapiekać można również w kąpieli wodnej lub w brytfannie. Na zachodzie częściej spotykane jest zapiekanie mięsnej masy w cieście (pâté en croûte). W podobnej formie występuje on również w kuchni polskiej, pod postacią pasztecików, nadziewanych nie tylko mięsem, ale i kapustą, grzybami lub szpinakiem.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska