Przepis na świąteczny pasztet. Najlepsze propozycje Czytelników Gazety Krakowskiej:
- Prosty i pyszny pasztet z łopatki wieprzowej i boczku
- Pasztet z królika Koła Gospodyń z Białki
- Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy Koła Gospodyń Wiejskich z Poskwitowa Starego
- Prosty i szybki pasztet z wątróbek drobiowych Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
- Babciny pasztet bożonarodzeniowy
- Pasztet na ostatnią chwilę bez pieczenia
- Pasztet ze strusia
- Pasztet z fasoli i kaszy jaglanej
- Wegański pasztet z fasoli
- Świąteczny pasztet z ryb morskich
Jedną popularnych odmian pasztetu, szczególnie często przygotowywaną z okazji świąt, jest pasztet pieczony na wzór ciasta. Nie bez znaczenia pozostaje związek pomiędzy oryginalną francuską nazwą tego specjału – obecnie pâté, dawniej pasté – a rzeczownikiem określającym ciasto – pâte.
Pierwsze pasztety były przyrządzane głównie poprzez wypiekanie mięsnej masy. Dopiero z czasem pojawiła się odmiana pasztetów podawanych na zimno, a nazwa „mięsnych” wypieków, została jednocześnie określeniem produktów serwowanych jedynie na zimno, które nie są przyrządzane w piekarniku.
W kuchni francuskiej pojawia się również specjał o nazwie pain de viande, czyli po prostu „chleb z mięsa”. Pasztet zapiekać można również w kąpieli wodnej lub w brytfannie. Na zachodzie częściej spotykane jest zapiekanie mięsnej masy w cieście (pâté en croûte). W podobnej formie występuje on również w kuchni polskiej, pod postacią pasztecików, nadziewanych nie tylko mięsem, ale i kapustą, grzybami lub szpinakiem.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
