W święta można zaszaleć z ciastami! Zobaczcie autorski przepis na miodownik z masą serową naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na blaszkę o wymiarach około 23x29cm
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 100g orzechów włoskich
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Miodowniki:
- 500 g mąki
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 200 g margaryny (np. Kasia, Palma)
- 3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego)
- 2 jajka
- szczypta soli
Sernik:
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 750 g sera białego
- 250 g margaryny (np. Kasia, Palma)
- 1 szklanka cukru
Masa kawowa:
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 125g cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki kawy mielonej
- 300g masła
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g)
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- kolorowe pisaki, cukrowe posypki
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st C.
Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180 st C około 15 minut.
Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku około 50 minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier.
Krem kawowy: Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku do ubijanych żółtek. Masę jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas. Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy - 1/2 masy kawowej – miodownik - masa krówkowa z puszki - sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.
Uwagi
Jeżeli mamy jedną blaszkę tej wielkości, to ciasto na drugi miodownik wyciągamy z lodówki i wałkujemy dopiero po upieczeniu pierwszego, by za bardzo się nam nie nagrzało.
Masę krówkową w puszce możemy włożyć do garnka z ciepłą wodą- będzie nam lepiej rozsmarować.
Ciasto możemy udekorować pisakami cukrowymi i posypkami.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
