Przepis na wigilijne uszka do barszczu.
Składniki na ciasto
- 30 dag mąki
- jajko
- szczypta soli
- 1-2 łyżki wody
Składniki na farsz
- 10-15 dag ugotowanych grzybów (suszonych)
- średnia cebula
- 1-2 łyżki masła
- łyżka bułki tartej
- jajko
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Farsz. Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekać, przesmażyć na maśle z drobno posiekaną cebulą. Dodać łyżkę bułki tartej i jajko. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kieliszkiem kółka. Nałożyć farsz na każde kółko, połączyć przeciwległe brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi pierożka.
Uszka wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, są gotowe.
Źródło: Agencja TVN

Wideo