Przepis na wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego.
Przepis na wigilijne uszka do barszczu.
Składniki na ciasto
30 dag mąki
jajko
szczypta soli
1-2 łyżki wody
Składniki na farsz
10-15 dag ugotowanych grzybów (suszonych)
średnia cebula
1-2 łyżki masła
łyżka bułki tartej
jajko
sól, pieprz do smaku
Wykonanie Farsz. Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekać, przesmażyć na maśle z drobno posiekaną cebulą. Dodać łyżkę bułki tartej i jajko. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kieliszkiem kółka. Nałożyć farsz na każde kółko, połączyć przeciwległe brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi pierożka.
Uszka wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, są gotowe.