https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wigilia 2021. Tradycyjny, chrupiący karp smażony w panierce [PRZEPIS]

Justyna Kalemba
Przepis na świątecznego, tradycyjnego smażonego karpia. Karp w panierce, smażony na maśle to klasyka na wigilijnym stole. Zobaczcie sprawdzony przepis na wigilijnego karpia!

Karp na Wigilię - przepis. Po czym poznać dobrego karpia? Po oczach. Muszą być wypukłe i błyszczące. Skrzela ryby muszą mieć intensywny kolor, a skóra powinna być błyszcząca. Mięso musi zachować sprężystość, a zapach ma być delikatny. Można jeszcze wykonać prosty test - ryba zanużona w wodzie nie wypłynie na wierzch. Mając takiego właśnie karpia, możemy bez obawy przystąpić do pracy - mówi Justyna Kelemba.

Składniki:

  • karp (ok. 1,5-2 kg)
  • masło klarowane
  • jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól

Wykonanie:

Dzień przed Wigilią karpia, najlepiej około półtorakilogramowego, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i nasolić. Oczywiście należy pamiętać o pozostawieniu kilku łusek. Ponoć włożenie ich do portfela zapewnia dostatek na cały przyszły rok.
Wracając do karpia. Nasolonego zostawić na noc w lodówce. Przed samym podaniem opanierować w mące, osolonych jajkach i bułce tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu, na dużej ilości masła.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska