Karp na Wigilię - przepis. Po czym poznać dobrego karpia? Po oczach. Muszą być wypukłe i błyszczące. Skrzela ryby muszą mieć intensywny kolor, a skóra powinna być błyszcząca. Mięso musi zachować sprężystość, a zapach ma być delikatny. Można jeszcze wykonać prosty test - ryba zanużona w wodzie nie wypłynie na wierzch. Mając takiego właśnie karpia, możemy bez obawy przystąpić do pracy - mówi Justyna Kelemba.
Składniki:
- karp (ok. 1,5-2 kg)
- masło klarowane
- jajka
- bułka tarta
- mąka
- sól
Wykonanie:
Dzień przed Wigilią karpia, najlepiej około półtorakilogramowego, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i nasolić. Oczywiście należy pamiętać o pozostawieniu kilku łusek. Ponoć włożenie ich do portfela zapewnia dostatek na cały przyszły rok.
Wracając do karpia. Nasolonego zostawić na noc w lodówce. Przed samym podaniem opanierować w mące, osolonych jajkach i bułce tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu, na dużej ilości masła.
