Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami z przepisu babci. - Ta kapusta przypomina mi dzieciństwo. Co roku, w Wigilię, zajadaliśmy się nią u mojej babci - mówi Katarzyna Skuta z Krakowa.
Składniki
- 2 kg kapusty kiszonej
- 20 dag suszonych podgrzybków (najlepiej same kapelusze)
- 2 szklanki oleju
- trochę soli
Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia wyciągnąć największe kapelusze i przekroić. Ugotować je w wodzie, w której się moczyły, lekko posolić. Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest zbyt kwaśna i umieścić w garnku. Wlać troszeczkę wody, tak, aby kapusta nie przywarła do dna, przykryć i gotować do miękkości (jeśli będzie trzeba, uzupełniać wodę, można dolać tej z gotowania grzybów). Pod koniec gotowania dodać ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i gotować jeszcze chwilę pod uchyloną pokrywką, tak aby część wody wyparowała (kapusta ma pozostać lekko wilgotna, ale nie powinna pływać). Wyłączyć gaz, wlać olej i dokładnie wymieszać.
Kapustę można zrobić nawet 1-2 dni przed podaniem.
Źródło: Agencja TVN
