Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami [PRZEPIS]

mad
Tradycyjna wigilijna kutia. Przepis jest bardzo prosty!
Tradycyjna wigilijna kutia. Przepis jest bardzo prosty! 123 rf
Przepis na kutię z pszenicą, orzechami, miodem i bakaliami na wigilijny stół.

Jak zrobić wigilijną kutię? Przepis jest bardzo prosty. Kutia to potrawa kuchni ukraińskiej, ale często gości na wigilijnych stołach również w Polsce. Zobaczcie przepis Bogdana Nowaka z Krakowa!

Składniki

  • szklanka ziaren pszenicy
  • szklanka maku
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru pudru
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek sparzonych wrzątkiem
  • daktyle
  • starta skórka z cytryny
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

Wykonanie
Namoczoną uprzednio pszenicę ugotować, ważne, by podczas gotowania należy kilkakrotnie zmienić wodę. Gdy będzie już miękka trzeba ją odsączyć, najlepiej przy pomocy sitka. Mak po umyciu gotować w mleku, a następnie zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Tak przygotowaną pszenicę i mak połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Kutię najlepiej podawać w przeźroczystej salaterce.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska