Wigilijne kluski z makiem z przepisu prababci! - Dlaczego „bronowickie?” Takie kluski od lat przygotowują gospodynie w bronowickich domach. Moja mama co roku zagniata ciasto na kluski z makiem i poucza mnie i siostrę: „Urywać po małym kawałeczku i formować walce – mówi. – Tak robiła prababcia Anna i wy musicie się tego nauczyć”. Więc my grzecznie, jak co roku, rwiemy te kluski, żeby prababcia, tam gdzieś w niebie, była z nas dumna. Że nie idziemy za modą, tylko przygotowujemy tradycyjne dania według jej przepisów – opowiada Justyna Kalemba.
Składniki na kluski
- szklanka mąki
- 3 żółtka
- duży ugotowany ziemniak
Składniki na masę makową
- szklanka maku
- pół kostki masła
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów, olejek zapachowy
- kieliszek rumu
- mleko
- ok. pół szklanki cukru (do smaku)
Źródło: Agencja TVN

Wideo