Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Tradycyjne śledzie wigilijne w oleju na świąteczny stół [PRZEPIS]

mad
Tradycyjne wigilijne śledzie w oleju.
Tradycyjne wigilijne śledzie w oleju. Katarzyna Skuta
Przepis na wigilijne śledzie w oleju. Proste i pyszne. Pamiętajcie, że śledzie od zawsze gościły na naszych stołach. Kiedyś uznawane za potrawę dla biedoty, dziś ozdabiają każdy wigilijny stół. A najlepsze są najprostsze.

Przepisem na tradycyjne, wigilijne śledzie w oleju podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Skuta z Krakowa.

Składniki

  • 70-80 dag solonych matiasów 
  • 5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę

  • 1 szklanka wody 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 4 goździki 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • mała garść rodzynek

 

Dodatkowo

  • ok. 2 szklanki oleju

 

Wykonanie

Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska