Przepisem na tradycyjne, wigilijne śledzie w oleju podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Skuta z Krakowa.
Składniki
- 70-80 dag solonych matiasów
- 5 średniej wielkości cebul
Składniki na zalewę
- 1 szklanka wody
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 goździki
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- mała garść rodzynek
Dodatkowo
- ok. 2 szklanki oleju
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo