Wigilijna zupa grzybowa - sprawdzony przepis. Dla Pań z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki ) przygotowania do świąt Bożego Narodzenia są równie przyjemne jak samo świętowanie. - Dania wigilijne i szczególna atmosfera Świąt Bożego Narodzenia to chyba to, na co czeka każdy z nas cały rok. Oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, klusek z makiem, kapusty z grochem i smażonego karpia proponujemy troszkę odmiany na stole - mówią Panie.
Składniki:
- 40 dag mrożonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- cebulka
- łyżka masła
- marchewka
- kawałek selera
- ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2-3 ziemniaki
- gałązka lubczyka
- 5 dag pełnoziarnistego makaronu, cienkie wstążki
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Do gotującego się bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Dodać grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
