W skrócie
Domowa zupa pieczarkowa z dodatkiem makaronu może być zrobiona na dwa sposoby. Ugotowany w zupie makaron zagęści ją i potrawa będzie przypominała wyglądem rodzaj gulaszu. Jeżeli chcecie uzyskać tradycyjną zupę, to warto makaron ugotować w oddzielnym garnku, a następnie rozłożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. W każdej z tych wersji posiłek nasyci nawet największych niejadków.
W galerii możesz zobaczyć produkty potrzebne do zrobienia zupy pieczarkowej z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem – przepis na sycące danie
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5-2 l bulionu warzywnego, rosołu drobiowego lub wołowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- opcjonalnie: 1 marchewka i 1 pietruszka,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 łyżki masła Mleczna Polana.
Do smaku:
- 1 łyżeczka soli Na Szlaku Smaku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu Na Szlaku Smaku,
- 300 g makaronu Kluski Lane Marysia.
Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem?
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wcześniej przygotowany bulion lub rosół.
- Następnie Umyj, obierz i pokrój pieczarki w plasterki.
- Na patelni podsmaż na maśle pokrojone pieczarki na złoty kolor.
- Do pieczarek dodaj drobno posiekaną cebulę z czosnkiem oraz dopraw do smaku.
- Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej sycąca, pokrój w kostkę marchewkę i pietruszkę.
- Dodaj warzywa do gotującego się bulionu.
- Do gorącego bulionu dodaj podsmażone pieczarki, cebulę oraz czosnek i zagotuj.
- Do zupy wrzuć makaron i gotuj wszystko razem tyle, ile wskazane jest na opakowaniu makaronu.
- Jeśli wolisz, żeby zupa była rzadsza przez mniejszą ilość skrobi, makaron możesz ugotować osobno i dodać do zupy.
- Domowa zupa pieczarkowa z makaronem świetnie smakuje doprawiona śmietanką i przed podaniem posypana posiekaną natką pietruszki.
Pożywna zupa pieczarkowa z makaronem na obiad. Wypróbuj prze...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!