PRAWDY
Wodę kranową można pić bez przegotowania
Woda kranowa jest czysta bakteriologicznie, tak więc jej gotowanie jest niepotrzebne. Temperatura zabija jedynie mikroorganizmy, a te są już wcześniej z kranówki usuwane.
W wodzie z kranu są minerały
Woda w krakowskich kranach jest czysta i zdrowa, a dodatkowo posiada niemałe ilości minerałów (ponad 300 mg składników mineralnych w 1 litrze) w tym biopierwiastki takie jak wapń i magnez.
Przegotowanie zmiękcza wodę
Przegotowanie wody powoduje wytrącenie w postaci osadu (kamienia) części minerałów - co zmiękcza wodę, ale również powoduje zubożenie składu mineralnego wody.
MITY
Twarda woda może powodować powstawanie kamieni również w organizmie
Kamienie w organizmie człowieka to złogi z nierozpuszczalnych szczawianów, moczanów fosforanów, struwitu lub cholesterolu,nie mają związku z twardością spożywanej wody.
W wodzie kranowej znajdują się groźne bakterie
Woda dostarczana mieszkańcom Krakowa jest ściśle monito- rowana i nie ma żadnych szkodliwych dla zdrowia bakterii.
Twarda woda ma niekorzystny wpływ na organizm
Średnio twarda woda, jaką mamy w Krakowie jest uciążliwa dla sprzętów gospodarstwa domowego, ale równocześnie zawierając większe ilości takch pierwiastów jak magnez czy wapń może mieć pozytywny wpływ na zdrowie.