Jak dowiadujemy się z raportu FAMMU/FAPA, o 420 tysięcy sztuk zmniejszyło się stado reprodukcyjne świń w krajach będących głównymi producentami w UE . Największa redukcja? Została odnotowana w Polsce - mowa o 150 tys. sztuk. Oprócz tego, w Niemczech (107 tys. szt.), Holandii (53 tys. szt.), Hiszpanii (34 tys. szt.) i Francji (29 tys. szt.). W drugim kwartale roku produkcja wieprzowiny wzrosła jednak o 3,2% w skali roku wobec 0,7% wzrostu w pierwszym kwartale.
W drugim półroczu prognozowane jest spowolnienie unijnej produkcji wieprzowiny. Powody to dalsza redukcję pogłowia loch i niedobór prosiąt.
Spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca Unii w 2016 spadnie w skali roku o 1% do 40,9 kg.
W 2016 unijny eksport mięsa wieprzowego wzrośnie w skali roku prawdopodobnie o 24% do rekordowego poziomu 2,7 mln ton. Wpłynie na to głównie zapotrzebowanie ze strony Chin.
Sprawdź także: Francja, Polska i Niemcy: Nadwyżki wołowiny pomocą dla uchodźców
W raporcie FAMMU/FAPA czytamy: Wszystkie państwa członkowskie UE, które mogą eksportować wieprzowinę do Państwa Środka, zanotowały 2-3-krotne wzrosty wywozu. Największy udział miały Niemcy (31%), Hiszpania (19%) i Dania (17%). Polska nie może eskportować bwezzpośrednio wieprzowiny do Chin ze względu na restrykcje handlowe spowodowane afrykańskim pomorem świń.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej