Jeżeli macie ochotę na pyszne i szybkie ciasto na weekend – polecamy przepis naszej Czytelniczki.
Rewelacyjne ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami i kokosem [PRZEPIS]
Składniki (blaszka 20 x 30 cm):
- 1 puszka ananasa w lekkim syropie
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (ok 2-3 duże marchewki)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie ciasta marchewkowego
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Ananas odsącz i pokrój na drobne kawałki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, dodaj maślankę, olej, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany ananas i startą marchewkę.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.
Przelej ciasto do foremki. Piecz 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.
Składniki na polewę z serka:
- 2 opakowania śniadaniowego serka śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru ( lub więcej jeżeli polewa ma być słodka)
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie polewy
Wszystkie składniki polewy wymieszaj na jednolitą maskę. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami włoskimi.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
