Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną [PRZEPIS]

Agnieszka Delkowska
Paweł Epler
Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną

Łazanki to dobre i proste danie. Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen.

Składniki

  • 1 główka kapusty białej, poszatkowanej
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
  • około 30 dag wędliny (szynka, kiełbasa)
  • 1 duża, drobno pokrojona cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • ugotowany makaron typu łazanki 
  • olej, masło

Wykonanie
Kapustę przesmażyć na łyżce oleju i dwóch łyżkach masła. Zalać bulionem i dusić do miękkości.
Boczek wytopić, dodać cebulę i wędlinę i zarumienić.

Zrumieniony boczek i wędliny dodać do kapusty. Wymieszać i dusić razem około 10 minut
Kapustę połączyć z ugotowanym makaronem, doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska