
Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego. Zobaczcie przepisy! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Twistery z ciasta francuskiego z szynką i żółtym serem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
kilka plasterków szynki wędzonej z kurczaka (np. Konspol Natura)
1 kostka żółtego sera
1 łyżka zimnej wody
sól i pieprz
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ciasto francuskie układamy na blacie i przekrajamy wzdłuż na połowę. Jajko wbijamy do naczynia, dokładnie mieszamy z łyżką zimnej wody i smarujemy obie połowy ciasta. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach, a szynkę kroimy w podłużne paski. Na jednej połowie ciasta układamy plastry szynki i posypujemy startym serem. Doprawiamy do smaku. Całość dokładnie przykrywamy drugą połową i lekko dociskamy na całej powierzchni.
Tak przygotowane ciasto kroimy ostrym nożem na ok. 2,5 centymetrowe paski. Każdy zwijamy wzdłuż osi, formując twistery. Rolki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, końce dociskamy, żeby podczas pieczenia rolki nie otwierały się. Smarujemy wierzch twisterów pozostałym jajkiem. Pieczemy ok. 10 - 12 minut, do uzyskania złotego koloru. Przekąski możemy podawać z ulubionym sosem.

Łatwe francuskie ślimaki z salami
Składniki na 15 sztuk
1 płat ciasta francuskiego
20 dag salami np bankietowe
5 pieczarek
15 dag wędzonego sera żółtego
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy około 2 cm od końca, by lepiej zwinąć.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 15 części ostrym nożem i u na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Wytrawne ciasto francuskie z morelami i serem pleśniowym
Składniki
opakowanie świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
jajko
ok. 10 świeżych moreli
ser typu roquefort, tu ser pleśniowy Lazur błękitny
świeże, zielone listki do ozdoby, np. rukoli, kolendry, szałwii, kiełki słonecznika
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do temperatury wskazanej przez producenta ciasta francuskiego (ok. 180-210 stopni). Ciasto rozwinąć, pozostawić na papierze do pieczenia i ułożyć na dużej, płaskiej blaszce. Jeśli ciasto jest zamrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić. Jajko roztrzepać z łyżeczką zimnej wody i posmarować powierzchnię ciasta.
Morele umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze cząstki, a następnie ułożyć na powierzchni ciasta miąższem do wierzchu. Na koniec rozrzucić pokrojony w małe kostki niebieski ser typu roquefort.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut - do momentu aż urośnie i równomiernie się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika ozdobić świeżymi listkami, na przykład rukoli, kolendry, szałwii czy też dowolnymi kiełkami. Ciasto jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga "Mamucie przysmaki"