![Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d0/13/5bec36d99e60d_o_large.jpg)
Przekąski na Andrzejki 2023. Zobacz TOP 7 niezwykłych dań na imprezę [PRZEPISY]
Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym
Składniki
500 g mielonego mięsa drobiowego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
sól i ostra papryka do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.
Sos słodko-kwaśny
Składniki
3 pomidory
½ szklanki wody
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka sosu sojowego
50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
3-4 gałązki natki pietruszki
Wykonanie
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Sos podawać na zimno lub ciepło.