
Ziemniaki zapiekane z serem Podlaskim i kindziukiem
Składniki
5 średnich ziemniaków
150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
100 g kindziuka w plastrach
50 g orzechów włoskich
3 gałązki świeżego rozmarynu
5-6 listków lubczyka
50 g zimnego masła
Wykonanie
Ziemniaki ugotować prawie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Każdy przekroić na pół i wydrążyć częściowo środki.
Kindziuk pokroić w paseczki, dodać ser pokrojony w kostkę, posiekane zioła i orzechy. Dodać również pokrojone w kostkę masło, wszystko wymieszać i nafaszerować połówki ziemniaków. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do zrumienienia.

Muffinki z goudą, chili i słonecznikiem
Składniki
1 świeża zielona papryka
1 świeża czerwona papryka
100 g czarnych oliwek drylowanych
2 świeże papryki chili
500 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki ziół prowansalskich
4 jajka
300 ml mleka
200 ml oliwy z oliwek
250 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
garść liści świeżej bazylii
3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
Wykonanie
Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.

Klopsiki mięsno-serowe z sosem słodko-kwaśnym
Składniki
500 g mielonego mięsa drobiowego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
150 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
sól i ostra papryka do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Dodać również utarty na grubym oczku ser i całość dokładnie wyrobić. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Podawać z ostrym sosem słodko kwaśnym lub innym ulubionym.
Sos słodko-kwaśny
Składniki
3 pomidory
½ szklanki wody
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka sosu sojowego
50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej
3-4 gałązki natki pietruszki
Wykonanie
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać wodę, rozdrobniony czosnek i wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej i natki pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Sos podawać na zimno lub ciepło.

Gouda marynowana z pepperoni i oliwkami
Składniki
200 g sera Gouda MSM Mońki
garść oliwek zielonych z pestką
garść oliwek Kalamata
3 sztuki świeżej papryki pepperoni
3 gałązki świeżego rozmarynu
200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Wykonanie
Ser pokroić w dwucentymetrowe kostki, dodać oliwki, pokrojoną w krążki paprykę i igiełki rozmarynu. Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do słoika i zalać olejem. Odstawić na parę dni, żeby rozmaryn i papryka uwolniły swój smak.