
Kliknijcie w galerię o zobaczcie nasze propozycje na andrzejkowe przekąski.

Ślimaczki wytrawne z ciasta francuskiego
Składniki
200 g szynki parzonej
200 g świeżych pieczarek
2 łyżki oleju
200 g sera Podlaskiego MSM Mońki
150 g kapusty pekińskiej
4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
pieprz do smaku
2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
Wykonanie
Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) na złoty kolor.
Podawać z ulubionym zimnym sosem, na przykład czosnkowym.

Słone pączki serowe z ostrym sosem oliwnym
Składniki na pączki
0,75 l mleka
0,75 kg mąki
3 żółtka
30 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cukru
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
pieprz do smaku
200 g sera Gouda MSM Mońki
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
¼ średniej papryczki chili
½ pęczka szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
1 łyżeczka łuskanego, prażonego sezamu
Wykonanie
Do drożdży dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i całość wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, wcześniej przygotowane drożdże, sól, posiekane igiełki rozmarynu oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać pokrojony w drobną kostkę ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Usmażyć pączki, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka z olejem. Pączki po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
W osobnej miseczce zmieszać wszystkie składniki na sos.

Zawijasy pieczarkowo-boczkowe
Składniki
12 świeżych, dużych pieczarek
200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
12 plasterków wędzonego boczku surowego
grubo mielony pieprz do smaku
Wykonanie
Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200 stopni aż do ładnego zrumienienia boczku.