Przekąski na karnawał 2024. Karnawałowe przekąski na domową imprezę, które zaskoczą twoich gości. Zobacz TOP 15 przepisów!
Roladki szpinakowe z łososiem
Składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki masła
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 opakowania serka twarogowego chrzanowego
200 g wędzonego łososia w plastrach
sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem- ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę (płaską, taką z piekarnika) wyłożyć papierem. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do przestudzonego szpinaku, delikatnie wymieszać, do masy przesiać mąkę, wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowaną blaszkę. Piec 15 minut, odstawić do wystudzenia.
Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.
Przepis Koła Gospodyń z Białki