
Chlebek jabłkowo-orzechowy Małgorzaty Bykowskiej
Składniki:
750 g jabłek
100 g cukru
100 g rodzynek
50 g żurawiny
500 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu mielonego
200 g orzechów
masło do smarowania formy
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cukier, rodzynki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać razem.
Do tego dodać jabłka, rodzynki i orzechy. Wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem formy i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku na 15 minut, do ostudzenia formy. Następnie wyciągamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi
Składniki
450 g mąki pszennej typ 450
100 g mąki konopnej Ol’Vita
200 g zakwasu żytniego
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
2-3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba
Wykonanie
Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi, zakwas, miód i sól.
Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut.
Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać ziarnami konopi.
Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika nagrzanego do temperatury około 30-35 stopni.
Pozostawić tam chleb do leżakowania na około 4-5 godzin
Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Wskazówka
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Bezglutenowy chlebek dyniowy Andżeliki Knop
Przepis na keksówkę o wymiarach 25x13cm
Składniki
260 g bezglutenowych płatków owsianych
duży banan
szklanka purée z dyni
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki miodu
+ opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Płatki owsiane przełożyć do misy blendera, zmiksować na mąkę. Następnie dodać pozostałe składniki: sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz purée z dyni i banana pokrojonego na mniejsze kawałki. Całość zmiksować na wolnych obrotach, dolewając mleko z miodem i ekstraktem waniliowym. Miksować do całkowitego połączenia się składników. Następnie wymieszać ciasto z posiekaną czekoladą, po czym przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników