Przepis na faworki na Tłusty Czwartek 2018: prosty, szybki, domowy przepis na kruche faworki (Przepis na faworki, chrust)
Tłusty Czwartek. Gdzie są najlepsze pączki w Krakowie?
Faworki czy chrusty? Ten kruchy przysmak funkcjonuje pod różnymi nazwami, ale pewne jest jedno, to drugi zaraz po pączkach największy przysmak na tłusty czwartek. Jak zrobić dobre faworki? Sprawdzamy!
Przepis na faworki: prosty i sprawdzony
Składniki:
1,5 szklanki mąki
5 żółtek
1 łyżka masła
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
alkohol według uznania
Przepis na faworki. Wykonanie:
Do mąki dodajemy masło i siekamy. Wlewamy żołtka, alkohol i sól. Ciasto ugniatamy. Całość rozwałkowujemy i kroimy na paski. Każdy nacinamy na środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Zobacz też: PRZEPIS NA PĄCZKI. Sprawdzony, prosty przepis na pyszne pączki. Tłusty czwartek 2017 [PRZEPIS]
Źródło: gazetawroclawska.pl
2. Przepis na faworki
Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut
Ilość porcji: 30
Przepis na faworki: Składniki:
10 dag masła (1/2 kostki)
1/2 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki
mała torebka proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia (25 dag)
cukier puder do posypani
Przepis na faworki - przygotowanie ciasta
By przygotować ciasto na faworki należy najpierw masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę (można ją najpierw przesiać przez sito), proszek do pieczenia, sól i jajka. Ciasto zagnieść, a następnie wybić wałkiem (przez około 15 minut). Gotowe ciasto na faworki włożyć do lodówki na 30 minut.
Źródło:Dzień Dobry TVN/x-news
Przepis na faworki - formowanie
Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty. Każdy pasek naciąć w środku na 2–3 cm. Przy formowaniu chrustów należy przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
Przepis na faworki - smażenie
Smażenie faworków nie jest bardzo skomplikowane. Chrusty smażymy w garnku na głębokim, rozgrzanym oleju. Powinny mieć one kolor złoty. Po usmażeniu faworki kładziemy na papierowych serwetkach, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem.