Lekkie pączki - przepis naszej Czytelniczki. Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog kulinarny o głównie słodkiej tematyce Daktyle w czekoladzie.
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- 80 g masła
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżka rumu lub spirytusu
- litr oleju do smażenia
- puszka masy kajmakowej do nadziewania
Składniki na lukier
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki wody
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie
Do kubka pokruszyć drożdże, zasypać czubatą łyżką cukru, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Do miski wbić jajka i żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić przez ok. 3-4 minuty. Dodać lekko ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i rum, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,3-1,5 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Olej wylać do szerokiego garnka, rozgrzać do temperatury 165-170 st., smażyć pączki po 2 minuty z każdej strony. Ostudzić. Kajmak przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania (gdyby był za gęsty, lekko podgrzać), wbijać w ostudzone pączki i nadziewać.
Lukier. Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, rozetrzeć łyżką na gęsty lukier. W razie potrzeby, dodać jeszcze łyżeczkę wody. Gotowym lukrem polać po wierzchu wystudzone pączki (po ok. łyżeczce) i ozdobić skórką pomarańczową.
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Źródło: Dzień Dobry TVN
