Nasza Loteria

Przepis na lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym [PRZEPIS]

Dorota Wójcicka
Lekkie pączki z kajmakiem - przepis. Szukasz przepisu na pączki na tłusty czwartek? Zobacz przepis naszej Czytelniczki!

Lekkie pączki - przepis naszej Czytelniczki. Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog kulinarny o głównie słodkiej tematyce Daktyle w czekoladzie.

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka rumu lub spirytusu
  • litr oleju do smażenia
  • puszka masy kajmakowej do nadziewania

Składniki na lukier

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie
Do kubka pokruszyć drożdże, zasypać czubatą łyżką cukru, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Do miski wbić jajka i żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić przez ok. 3-4 minuty. Dodać lekko ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i rum, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,3-1,5 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Olej wylać do szerokiego garnka, rozgrzać do temperatury 165-170 st., smażyć pączki po 2 minuty z każdej strony. Ostudzić. Kajmak przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania (gdyby był za gęsty, lekko podgrzać), wbijać w ostudzone pączki i nadziewać.

Lukier. Do miski wsypać cukier puder, wlać wodę, rozetrzeć łyżką na gęsty lukier. W razie potrzeby, dodać jeszcze łyżeczkę wody. Gotowym lukrem polać po wierzchu wystudzone pączki (po ok. łyżeczce) i ozdobić skórką pomarańczową.

od 7 lat
Wideo

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska