https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na sernik idealny. Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone

Łukasz Żurek
Sernik idealny. Przepis na sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone.

Na święta warto zrobić klasyczny deser w najlepszym wykonaniu. Prosty i pyszny sernik poleca Łukasz Żurek, autor strony Ażurkowy Sernik.

Składniki na spód

  • 200 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki masła

Składniki na masę serową

  • 500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 500 g mascarpone
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2szklanki drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 2 żółtka

Wykonanie
Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska