Na święta warto zrobić klasyczny deser w najlepszym wykonaniu. Prosty i pyszny sernik poleca Łukasz Żurek, autor strony Ażurkowy Sernik.
Składniki na spód
- 200 g herbatników maślanych
- 2 łyżki masła
Składniki na masę serową
- 500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
- 500 g mascarpone
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 i 1/2szklanki drobnego cukru
- 5 jajek
- 2 żółtka
Wykonanie
Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Zobacz też:TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z makiem na wigilijny stół naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 7 przepisów na pierniczki naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na dania z bakaliami na Boże Narodzenie
Źródło: Agencja TVN