Polacy pokochali włoską pizzę. Można śmiało powiedzieć, że to jedno z najczęściej zamawianych dań, ale także często przygotowywanych w domu, bo to idealna potrawa zarówno na spotkanie w większym gronie, jak i rodzinną kolację. Istnieją różne przepisy na ciasto – cienkie, grube, chrupiące, puszyste – każdy miłośnik znajdzie coś dla siebie. A co powiecie na nietypową pizzę?
Zdrowa prostota: pizza na spodzie z kalafiora [PRZEPIS]

Ciasto na pizzę to najczęściej kombinacja drożdży, mąki, wody i przypraw. To jednak niejedyna możliwość, aby uzyskać niepowtarzalne doznania smakowe. Poznajcie pizzę, której spód wykonany jest ze zmiksowanego kalafiora. Niemożliwe? Spróbujcie sami!
Składniki:
- 500 g kalafiora
- 1 jajko
- 50 g mozzarelli tartej Mlekpol
- pomidory koktajlowe
- świeża bazylia
- ulubione przyprawy do ciasta
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy i blendujemy, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy pomidory koktajlowe oraz tartą mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu
z piekarnika posypujemy liśćmi bazylii.
Wariacja na temat pizzy: gofry à la pizza [PRZEPIS]

Wytrawne gofry w stylu pizzy, czyli połączenie gofra, sosu pomidorowego, ciągnącego się sera i dodatków. Czy to nie brzmi wspaniale? Propozycja z pewnością zyska uznanie przede wszystkim wśród dzieci.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta cukru
- odrobina wody
- sól
Dodatki:
- 100 g mozzarelli tartej Mlekpol
- 100 g szynki lub salami
- garść zielonych oliwek
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na gofry. Do naczynia blendera kielichowego wlewamy mleko, dodajemy jajka i olej. Całość miksujemy przez minutę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Miksujemy razem przez kolejne 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W miseczce umieszczamy koncentrat pomidorowy, dodajemy wodę, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.
Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie ją natłuszczamy i pieczemy gofry. Odkładamy je na kratkę do pieczenia, aby nie nabrały wilgoci. Na gofrach rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy tartą mozzarellą. Na górze układamy plastry wędliny i oliwki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C i pieczemy około 15 minut.
Wersja na szybko: pizza z patelni [PRZEPIS]

Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a najdzie je ochota na tę potrawę. Ciasto jest naprawdę smaczne i cienkie. Co więcej, nie wymaga ono wyrastania. Warto spróbować!
Składniki:
Ciasto:
- 140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
- 90 ml letniej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
Sos pomidorowy:
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki czosnku
- szczypta cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
- ser mozzarella tarty Mlekpol
- salami
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.
Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy 1 dużą patelnię o średnicy 30 cm lub 2 małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.
Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o pizzy:
