
Powidła śliwkowe
Składniki
5 kg śliwek (najlepiej węgierek lub innych słodkich, bardzo dojrzałych)
1 kg cukru
2 łyżki octu spirytusowego 10-proc.
Wykonanie
Śliwki wypestkować. Układać w dużym garnku warstwami na przemian z cukrem. Wierzch zasypać cukrem, polać octem. Całość pozostawić na ok. 10-12 godzin bez przykrycia (cała noc). Po tym czasie postawić na dużym ogniu (cały proces odbywa się bez przykrycia). W momencie zawrzenia zmniejszyć ogień do minimum.
Powidła smażyć min. 6 godzin – pod żadnym pozorem NIE MIESZAĆ tych powideł, ani NIE RUSZAĆ garnka. Po wyłączeniu gazu, jeżeli sok nie wyparował, można odlać tyle, aby powidła uzyskały właściwą konsystencję (jeżeli nie odlejemy soku, powidła mogą być zbyt rzadkie). Wymieszać powidła, rozdrobnić mikserem owoce. Gotową masę włożyć do słoików i pasteryzować 10 min.
Przepis Anny Mentel