
Sałatka z cukinii na zimę
Składniki
3 kg cukinii
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
szklanka octu
1/2szklanki cukru
szklanka oleju
3 litry wody
pieprz, sól
pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Cukinie (jeżeli jest młoda, to ze skórką) obrać, wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, cebule pokroić w piórka. Wszystkie warzywa w osobnych naczyniach posolić i zostawić na 1 godz. Następnie warzywa odgnieść, wrzucić do miski i połączyć z wodą, olejem, octem i cukrem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki. Zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut (od zagotowania).
Przepis Krystyny Sikory

Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików
Składniki na dwa słoiki po 180 ml
5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
Składniki na zalewę
3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili
1/4 łyżeczki soli
sok z 1/4 cytryny
5 ząbków polskiego czosnku
Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci.
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy.
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Sałatka z białej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
2,5 kg białej kapusty
1 kg czerwonej papryki
80 dag cebuli
1 kg marchwi
Składniki na zalewę
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 łyżki gorczycy
5 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie
Kapustę, paprykę i cebulę zszatkować oddzielnie i lekko posolić. Zostawić ma 4-6 godzin. Marchewkę zetrzeć na grubym tarle.
Kiedy warzywa zmiękną, odcisnąć lekko z soku, Warzywa wymieszać i dodać marchew. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i dodać do sałatki.
Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować około 30 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Składniki (na około 7 słoiczków 330 ml)
1 kg pieczarek
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
1/2 łyżki soli
Składniki na zalewę
1 litr wody
2/3 szklanki octu spirytusowego 10%
2/3 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżki soli
Wykonanie
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę wymieszać z cebulą, posolić i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Odcedzić.
Z podanych składników zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotować 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wymieszać. Razem wszystko gotować 5 minut.
Gorącą sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”