9 z 14
Sałatka z cukinii na zimę...
fot. Fot. Krystyna Sikora

Sałatka z cukinii na zimę

Składniki
3 kg cukinii 
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
szklanka octu
1/2szklanki cukru
szklanka oleju
3 litry wody 
pieprz, sól 
pęczek natki pietruszki

Wykonanie
Cukinie (jeżeli jest młoda, to ze skórką) obrać, wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, cebule pokroić w piórka. Wszystkie warzywa w osobnych naczyniach posolić i zostawić na 1 godz. Następnie warzywa odgnieść, wrzucić do miski i połączyć z wodą, olejem, octem i cukrem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki. Zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut (od zagotowania).
Przepis Krystyny Sikory

10 z 14
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików...
fot. Fot. Agnieszka Sznajder

Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików

Składniki na dwa słoiki po 180 ml 
5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
  
Składniki na zalewę 
3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 
1/4 łyżeczki soli  
sok z 1/4 cytryny 
5 ząbków polskiego czosnku 

Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci. 
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy. 
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów. 
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

11 z 14
Sałatka z białej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Sałatka z białej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
2,5 kg białej kapusty
1 kg czerwonej papryki
80 dag cebuli
1 kg marchwi

Składniki na zalewę
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 łyżki gorczycy
5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie
Kapustę, paprykę i cebulę zszatkować oddzielnie i lekko posolić. Zostawić ma 4-6 godzin. Marchewkę zetrzeć na grubym tarle.
Kiedy warzywa zmiękną, odcisnąć lekko z soku, Warzywa wymieszać i dodać marchew. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i dodać do sałatki.
Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować około 30 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

12 z 14
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

Składniki (na około 7 słoiczków 330 ml)
1 kg pieczarek
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
1/2 łyżki soli

Składniki na zalewę
1 litr wody
2/3 szklanki octu spirytusowego 10% 
2/3 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżki soli

Wykonanie
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę wymieszać z cebulą, posolić i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Odcedzić.
Z podanych składników zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotować 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wymieszać. Razem wszystko gotować 5 minut.
Gorącą sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ktoś chciał już wiosny w Tatrach? W górach znów śnieg. Zobaczcie Kasprowy Wierch!

Ktoś chciał już wiosny w Tatrach? W górach znów śnieg. Zobaczcie Kasprowy Wierch!

Strażackie miasteczko pod Krakowem. Pokazy, odznaczenia i zabawa przy dźwiękach syren

Strażackie miasteczko pod Krakowem. Pokazy, odznaczenia i zabawa przy dźwiękach syren

Apel Poległych na cmentarzu pod Krakowem. Uroczystość w 80-lecie zakończenia II wojny

Apel Poległych na cmentarzu pod Krakowem. Uroczystość w 80-lecie zakończenia II wojny

Zobacz również

Wielki Poczet Papieży. Gazeta Krakowska dziś z bezpłatnym dodatkiem!

Wielki Poczet Papieży. Gazeta Krakowska dziś z bezpłatnym dodatkiem!

Zaczęło się! Zator w centrum Krakowa z powodu remontu mostu Grunwaldzkiego

Zaczęło się! Zator w centrum Krakowa z powodu remontu mostu Grunwaldzkiego