![Zielone pomidory w kurkumie ...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/55/8f/5d19b765ccc1e_o_large.jpg)
Przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie [PRZEPISY]
Zielone pomidory w kurkumie
Składniki
3 kg zielonych pomidorów
1 opakowanie kurkumy mielonej
2 łyżki papryki ostrej mielonej
10 ząbków czosnku
1,5 szklanki cukru
sól do smaku
2 szklanki octu 10 %
goździk do smaku
100 ml oleju
Wykonanie
Pomidory umyć i pokroić w plastry. Nasolić i odstawić na 3 godzin w chłodne miejsce. W tym czasie kilkakrotnie przemieszać.
Dodać cukier, pokrojony w plastry czosnek, kurkumę paprykę goździki i odstawić na kolejne 2-3 godziny.
Naładować do słoików. Sok który puściły wymieszać z octem i dolać do niego wody, ok 1,5 litra... chyba że pomidory puściły dużo soku, wówczas mniej. Dolać 100 ml oleju a następnie zagotować zalewę.
Gorącą zalewą zalać pomidory zakręcić słoiki i wstawić do kotła z wodą. Wekować ok 10- 12 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Poziom wody w trakcie wekowania plus minus do 3/4 wysokości słoika.
Podawać do wędliny lub jako sałatkę do obiadu.
Przepis Anny Hoszowskiej