
Zobaczcie najlepsze przepisy na przetwory z pomidorów.

Domowy przecier pomidorowy
Składniki
dojrzałe pomidory (najlepiej mięsiste, typu lima, ale inne też mogą być)
sól
cukier (opcjonalnie)
wysokiej jakości olej (opcjonalnie)
Wykonanie
Pomidory, najlepiej gatunki mięsiste, ale mogą być jakiekolwiek, byle byłyby dojrzałe, sparzyć we wrzątku. Zdjąć skórkę i dokładnie pooglądać, czy nie są gdzieś spleśniałe lub za bardzo uszkodzone.
Pokroić w dowolne kawałki, dać do porządnie wymytego i wyparzonego garnka. Najlepiej, by garnek był z podwójnym dnem. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować często mieszając, tak, by większość wody wyparowała. W międzyczasie dosolić do smaku. Jeżeli pomidory nie są zbyt słodkie można dodać odrobinę cukru – podkręci to nieco smak pomidorów.
Gdy pomidory będą już miały odpowiednią konsystencję, zdjąć je z gazu i porządnie zblendować.
Po zblendowaniu dla pewności jeszcze raz zagotować.
Niektóre blendery nie poradzą sobie z pestkami, które mogą (ale nie muszą) się psuć. Wtedy – metodą naszych babć – możemy przetrzeć przecier przez sito. Chyba, że komuś nie przeszkadzają pestki, to nie trzeba.
Gorący przecier przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gorące słoiki wyjąć i postawić na blacie do góry dnem, żeby zakrętka „zassała”.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że przecier nie spleśnieje, po nalaniu go do słoików, warto dać na wierzch odrobinę dobrej jakości oleju.
Z takiego przecieru wychodzi rewelacyjna zupa pomidorowa, jest też doskonały do wszelkich sosów pomidorowych czy lecza. Warto go zrobić w różnej wielkości słoikach – w zależności od potrzeb.
Przepis Justyny Kalemby

Suszone pomidory w oliwie
Składniki
pomidory koktajlowe lub każda inna odmiana
sól kamienna niejodowana
Zalewa
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
4-5 ząbków czosnku na słoik 330 ml
bazylia świeża lub suszona
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na połówki, ułożyć na blaszkach, posypać niewielką ilością soli. Suszyć pomidory do czasu, aż miąższ pozbawimy wilgoci.
Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, dodać świeżą lub suszoną bazylię, słoik wypełnić pomidorami. Oliwę podgrzać (nie zagotować!), zalać gorącą, zakręcić słoje. Słoiki nie wymagają pasteryzacji.
Przepis Agnieszki Sznajder

Domowy ketchup z pomidorów i papryki
Składniki
3 kg dojrzałych pomidorów
1 kg śliwek
3 czerwone papryki
2 białe cebule
główka czosnku
1/2 szklanki octu jabłkowego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru
1/2 papryczki chilli (można pominąć)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić do dużego garnka i na wolnym ogniu dusić, odparowując do konsystencji gęstego sosu. Paprykę, czosnek i cebule upiec w piekarniku. Upieczoną paprykę obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinki. Dodać do pomidorów. Chwilę podgotować. Zblendować, dodać ocet, cynamon, cukier, wymieszać i znowu chwilę gotować. Doprawić solą, gałką i pieprzem. Przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Odwrócić do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Przepis Agnieszki Delkowskiej