
Domowa musztarda pomidorowa
Składniki
2 kg pomidorów
3 duże cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10 %
10 dag cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
kolendra
sól
5 dag musztardy
Wykonanie
Cebulę pokroić, podsmażyć lekko na oleju, pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć, połączyć przecier z octem i gotować aż zgęstnieje. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą, cukrem i musztardą, wymieszać, chwilę pogotować. Gorącą musztardę nakładać do słoików, zamknąć, ustawić do góry dnem. Przechowywać w zimnym miejscu.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Domowy sos pomidorowy na zimę
Składniki na 5 słoików o pojemności 350 ml
3 kg pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, chili
duża wiązka bazylii
1 łyżka masła
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka nam się zeszkli, dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebuli z czosnkiem. Pomidory dusić do otrzymania pożądanej konsystencji. W trakcie duszenia pomidory doprawić solą, pieprzem i chili. Na koniec gotowania dodać posiekaną bazylię.
Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut.
Sos wychodzi gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Suszone pomidory w słoikach
Składniki
50 dag pomidorów
garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy
pół łyżeczki soli
łyżka octu balsamicznego
Wykonanie
Pomidory pokroić na pół i wysuszyć na maszynce lub w piekarniku (godzina, zacząć od 160 stopni i zmniejszać do 110). Drzwiczki zostawić uchylone. Na dno słoików położyć ząbek czosnku i kilka liści bazylii, na to warstwę pomidorów, sól, znowu czosnek i bazylię, i znowu pomidory i sól. Zalać do pełna oliwą z octem. Zakręcić i odstawić na kilka dni.
Przepis Andrzeja Łukańko

Domowy sos słodko-kwaśny do spaghetti
Składniki
6 kg pomidorów
1,5 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli białej
1 duża puszka ananasów
2 puszki kukurydzy
1 główka czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
3 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
2 pełne łyżki soli (można więcej jeśli ktoś tak lubi)
3 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie suszonej pietruszki
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować tak długo aż całkowicie zmiękną. Wymieszać od czasu do czasu, zwłaszcza na początku, by nie przywarły do garnka. Miękkie przetrzeć przez sito, tak by na sicie pozostały jedynie łupki i pestki.
Paprykę umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Z zalewy odsączyć jedną puszkę kukurydzy oraz ananasa. Dodać do przetartych pomidorów i gotować około 40 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać pozostałe składniki: ocet, cukier oraz przyprawy i ponownie gotować około 20 minut. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnym soku ananasowym.
Do 1/2 przecieru dodać odcedzoną drugą puszkę kukurydzy. Przełożyć do słoiczków wyparzonych i dobrze osuszonych, a następnie zakręcić i pasteryzować na sucho około 40 minut w temperaturze 120 stopni.
Do przygotowania pikantnego sosu wystarczy dodać dodatkowo 2 małe papryczki chili.
Przepis Joanny Tokarz