
Kiszone pomidory na zimę
Składniki
małe pomidory
czosnek
koper, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie
woda, sól
Wykonanie
Mniejsze pomidory ułożyć ciasno w słoiku, ale tak żeby się nie pogniotły. Dodać tyle ząbków czosnku ile jest pomidorów, kilka różyczek kopru, kawałek chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści dębu lub czarnej porzeczki. Zalać gorącym wywarem wody i soli (na litr wody 1,5 łyżki soli). Słoki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Pomidory są gotowe po około tygodniu.
Przepis Dagmary Wodnickiej

Zielone pomidory w kurkumie
Składniki
3 kg zielonych pomidorów
1 opakowanie kurkumy mielonej
2 łyżki papryki ostrej mielonej
10 ząbków czosnku
1,5 szklanki cukru
sól do smaku
2 szklanki octu 10 %
goździk do smaku
100 ml oleju
Wykonanie
Pomidory umyć i pokroić w plastry. Nasolić i odstawić na 3 godzin w chłodne miejsce. W tym czasie kilkakrotnie przemieszać.
Dodać cukier, pokrojony w plastry czosnek, kurkumę paprykę goździki i odstawić na kolejne 2-3 godziny.
Naładować do słoików. Sok który puściły wymieszać z octem i dolać do niego wody, ok 1,5 litra... chyba że pomidory puściły dużo soku, wówczas mniej. Dolać 100 ml oleju a następnie zagotować zalewę.
Gorącą zalewą zalać pomidory zakręcić słoiki i wstawić do kotła z wodą. Wekować ok 10- 12 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Poziom wody w trakcie wekowania plus minus do 3/4 wysokości słoika.
Podawać do wędliny lub jako sałatkę do obiadu.
Przepis Anny Hoszowskiej

Prosty keczup domowy
5 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
ocet winny
cukier
sól
1 opakowanie papryki czerwonej mielonej (słodka lub ostra, albo pół na pół - zależy od smaku)
Wykonanie
Pomidory pokroić z cebulą i przyprawami, gotować do rozgotowania i przetrzeć przez sito. Do przetartej masy dodać filiżankę octu winnego (ilość octu zależy od smaku), cukier i sól do smaku, 1 torebkę papryki czerwonej. Gotować, mieszając do czasu do czasu, do momentu, aż sos stanie się gęsty (minimum 2 godziny). Przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Przepis Marty Góry

Pomidory suszone z chili
Składniki
1,5 kg pomidorów (wybieramy te mniejsze i średniej wielkości)
250 ml oliwy z oliwek extra vergine
3 ząbki czosnku
3 papryczki chili
2-3 łyżki płynnego miodu
świeże zioła (u mnie tymianek i rozmaryn)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć pestki. Ułożyć na blaszce miąższem do góry. Każdą cząstkę polać odrobiną miodu, dodać sól i pieprz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. i zapiekać przez 2-3 godziny aż wyparuje z nich cały sok. Drzwi piekarnika pozostawić lekko uchylone, aby parujący płyn miał swoje ujście.
W tym czasie umyć i sparzyć słoiki. W małym rondelku zagrzać oliwę, powinna być bardzo gorąca i lekko bulgotać. Do każdego słoika włożyć porcję pomidorów, ząbek czosnku, papryczkę i zioła, całość zalać gorącą oliwą.
Pomidory można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 3 miesiące.
Przepis Katarzyny Dębińskiej-Łatak