9 z 13
Kiszone pomidory na zimę...
fot. Dagmara Wodnicka

Kiszone pomidory na zimę

Składniki
małe pomidory
czosnek
koper, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie
woda, sól

Wykonanie
Mniejsze pomidory ułożyć ciasno w słoiku, ale tak żeby się nie pogniotły. Dodać tyle ząbków czosnku ile jest pomidorów, kilka różyczek kopru, kawałek chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści dębu lub czarnej porzeczki. Zalać gorącym wywarem wody i soli (na litr wody 1,5 łyżki soli). Słoki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Pomidory są gotowe po około tygodniu.
Przepis Dagmary Wodnickiej

10 z 13
Zielone pomidory w kurkumie ...
fot. Anna Hoszowska

Zielone pomidory w kurkumie 

Składniki 
3 kg zielonych pomidorów
1 opakowanie kurkumy mielonej 
2 łyżki  papryki ostrej mielonej
10 ząbków czosnku 
1,5 szklanki cukru
sól do smaku 
2 szklanki octu 10 %
goździk do smaku 
100 ml oleju

Wykonanie
Pomidory umyć i pokroić w plastry. Nasolić i odstawić na 3 godzin w chłodne miejsce. W tym czasie kilkakrotnie przemieszać. 
Dodać cukier, pokrojony w plastry czosnek, kurkumę paprykę goździki i odstawić na kolejne 2-3 godziny. 
Naładować do słoików. Sok który puściły wymieszać z octem i dolać do niego wody, ok 1,5 litra... chyba że pomidory puściły dużo soku, wówczas mniej. Dolać 100 ml oleju a następnie zagotować zalewę.  
Gorącą zalewą zalać pomidory zakręcić słoiki i wstawić do kotła z wodą. Wekować ok 10- 12 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Poziom wody w trakcie wekowania plus minus do 3/4 wysokości słoika. 
Podawać do wędliny lub jako sałatkę do obiadu. 
Przepis Anny Hoszowskiej

11 z 13
Prosty keczup domowy ...
fot. 123 rf

Prosty keczup domowy 

5 kg pomidorów 
0,5 kg cebuli 
ocet winny
cukier
sól
1 opakowanie papryki czerwonej mielonej (słodka lub ostra, albo pół na pół - zależy od smaku)

Wykonanie 
Pomidory pokroić z cebulą i przyprawami, gotować do rozgotowania i przetrzeć przez sito. Do przetartej masy dodać filiżankę octu winnego (ilość octu zależy od smaku), cukier i sól do smaku, 1 torebkę papryki czerwonej. Gotować, mieszając do czasu do czasu, do momentu, aż sos stanie się gęsty (minimum 2 godziny). Przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Przepis Marty Góry

12 z 13
Pomidory suszone z chili...
fot. Katarzyna Dębińska-Łatak

Pomidory suszone z chili

Składniki
1,5 kg pomidorów (wybieramy te mniejsze i średniej wielkości)
250 ml oliwy z oliwek extra vergine
3 ząbki czosnku
3 papryczki chili
2-3 łyżki płynnego miodu
świeże zioła (u mnie tymianek i rozmaryn)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć pestki. Ułożyć na blaszce miąższem do góry. Każdą cząstkę polać odrobiną miodu, dodać sól i pieprz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. i zapiekać przez 2-3 godziny aż wyparuje z nich cały sok. Drzwi piekarnika pozostawić lekko uchylone, aby parujący płyn miał swoje ujście.
W tym czasie umyć i sparzyć słoiki. W małym rondelku zagrzać oliwę, powinna być bardzo gorąca i lekko bulgotać. Do każdego słoika włożyć porcję pomidorów, ząbek czosnku, papryczkę i zioła, całość zalać gorącą oliwą.
Pomidory można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 3 miesiące.
Przepis Katarzyny Dębińskiej-Łatak

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!