https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Przystanek Bieszczady Kazimierza Nóżki i Marcina Sceliny. Czosnek niedźwiedzi

Kazimierz Nóżka & Marcin Scelina
Koniec kwietnia to czas, kiedy bieszczadzkie łęgi, grądy i wilgotniejsze fragmenty buczyn zielenią się od łanów czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum), a po lesie niesie się jego charakterystyczny, ostry zapach.

Na początku maja pośród szerokich, jasnozielonych liści pojawią się białe kwiatostany. Po przekwitnięciu liście bardzo szybko zamierają i w czerwcu, kiedy dojrzewają nasiona nie ma już zazwyczaj po nich śladu, a roślina spędza resztę roku w ukryciu pod ziemią.

W ostatnich latach czosnek niedźwiedzi stał się bardzo modnym dodatkiem w kuchni. Pamiętajmy, żeby nie niszczyć naturalnych populacji, bo jest rośliną podlegającą ochronie. Jest dostępny w uprawie i najlepiej na własne potrzeby posadzić go w ogrodzie, gdzie będzie cieszył nasze oczy kwiatami, a od czasu do czasu uszczkniemy listek by przyprawić nim biały ser lub masło.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pozostałe

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska