Przepisem na zapiekankę sojową podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki na duża blaszkę 35x24 cm:
- 40 dag soi
- 10 do 15 dag suszonych pomidorów lub ok. 250 ml pomidorów suszonych w oleju
- 4 cebule
- główka czosnku, ok. 8 ząbków
- papryczka chili peperoncini
- 2 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka, w wersji wegańskiej można zamiast jaj dodać więcej oleju, żeby zapiekanka nie była zbyt sucha
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- olej
- pieprz
- sól
- sumak do posypania wierzchu zapiekanki
Wykonanie
Soje moczymy w wodzie całą noc, odcedzamy i zalewamy nową wodą, dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy ok. 30 minut odparowując wodę do małej ilości, a następnie blenderem miksujemy na gładką masę razem z resztką wody, w której się gotowała.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, chili i pomidory, gdy wszystko się zarumieni łączymy z masą sojową, dodajemy zioła, mąkę i jaja, dokładnie mieszamy i przyprawiamy wg. uznania.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przygotowaną masę przekładamy do formy, a wierzch zapiekanki obficie posypujemy sumakiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut. Kroimy po wystudzeniu.
