https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna zapiekanka sojowa z chili i pomidorami [PRZEPIS]

mad
Zapiekanka sojowa.
Zapiekanka sojowa. Fot. Agnieszka Sznajder
Zapiekanka sojowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu

Przepisem na zapiekankę sojową podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.

Składniki na duża blaszkę 35x24 cm: 

  • 40 dag soi  
  • 10 do 15 dag suszonych pomidorów lub ok. 250 ml pomidorów suszonych w oleju 
  • 4 cebule 
  • główka czosnku, ok. 8 ząbków 
  • papryczka chili peperoncini 
  • 2 łyżeczka majeranku 
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • 2 łyżeczki bazylii 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka, w wersji wegańskiej można zamiast jaj dodać więcej oleju, żeby zapiekanka nie była zbyt sucha 
  • liść laurowy 
  • kilka ziaren ziela angielskiego  
  • olej  
  • pieprz 
  • sól 
  • sumak do posypania wierzchu zapiekanki

 

Wykonanie
Soje moczymy w wodzie całą noc, odcedzamy i zalewamy nową wodą, dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy ok. 30 minut odparowując wodę do małej ilości, a następnie blenderem miksujemy na gładką masę razem z resztką wody, w której się gotowała.  
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, chili i pomidory, gdy wszystko się zarumieni łączymy z masą sojową, dodajemy zioła, mąkę i jaja, dokładnie mieszamy i przyprawiamy wg. uznania. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przygotowaną masę przekładamy do formy, a wierzch zapiekanki obficie posypujemy sumakiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut. Kroimy po wystudzeniu. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska