Do przygotowania dania będziemy potrzebować:
Kurczak Fajita:
- 2 piersi z kurczaka
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ cebuli
- 50 g sera cheddar
- 60 g serka philadelphia
- ząbek czosnku
- chilli (mielone)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Guacamole:
- 1 awokado
- sok z ½ limonki
- sól
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chilli (bez pestek)
Sposób przygotowania:
Kurczak:
Piersi starannie obmywamy i pozbywamy się zbędnego tłuszczu i żyłek. Kroimy papryki i cebulę na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy pod przykryciem, do momentu gdy papryka będzie miękka. W międzyczasie nacinamy piersi z kurczaka tak, aby powstały kieszonki do których będziemy mogli włożyć nasz farsz. Kurczaka nacieramy olejem, chilli w proszku i drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy go na chwilę. Gdy papryki i cebula nabiorą odpowiednią strukturę i kolor przesypujemy je do miski do której wrzucamy również serek philadelphia, ser cheddar i wszystko dokładnie mieszamy. Ważne, żeby zrobić to zaraz po zdjęciu warzyw z patelni. Dzięki temu nasze sery się stopią i zintegrują się z warzywami.
Rozgrzewamy olej na patelni. We wcześniej zrobione w piersi kieszonki wkładamy nasz farsz. Nie upychamy go na siłę tak, aby nie wylał nam się na na patelni. Tak przygotowanego kurczaka smażymy z każdej stron 4,5 minuty. Jest to o tyle istotne, żeby nasza pierś nie była w środku surowa. Po dokładnym obsmażeniu drobiu odstawiamy go na 2-3 minuty, aby odpoczął.
Guacamole:
Awokado przecinamy w pół, wyjmujemy pestkę i dokładnie wydrążamy cały owoc do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z limonki, posiekaną papryczkę chilli oraz sól. Całość dokładnie mieszamy widelcem, tak aby nabrało jednolitej konsystencji. Guacamole można zrobić na parę godzin wcześniej i odstawić do lodówki, aby przeszło swoim smakiem.
Kuskus:
Do garnka wsypujemy ½ szklanki kuskusu i zalewamy go ½ szklanki wrzącej wody. Dodajemy sól, możemy opcjonalnie dodać sos z naszej rolady oraz odrobinę chilli lub pieprzu cayenne. Przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 5 min.