Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rafał „Skrzypioli” Skrzypaszek poleca przepis na weekend

Taida Jasek
Taida Jasek
Najważniejsze w tym daniu jest odpowiednie przygotowanie marynaty fajitas.To właśnie dzięki niej kurczak nabiera lepszego smaku, pozostając przy tym soczystym i aromatycznym
Najważniejsze w tym daniu jest odpowiednie przygotowanie marynaty fajitas.To właśnie dzięki niej kurczak nabiera lepszego smaku, pozostając przy tym soczystym i aromatycznym Rafał Skrzypaszek
Rafał „Skrzypioli” Skrzypaszek: - Pierś z kurczaka jest mięsem o tyle ciekawym, że można zrobić z niej danie o niemalże każdej nucie smakowej, jest ogólnodostępna, niedroga, smaczna, a przede wszystkim bardzo łatwa w przygotowaniu. Myślę, że każdy z nas choć raz natknął się z określeniem fajita. Jest to rodzaj mięsa wywodzącego się z Meksyku, podawanego z cebulą i papryką, głównie na ostro, zawiniętego w kukurydzianą tortillę. Dlatego chciałbym Wam zaprezentować kurczaka Fajita na ostro z kuskusem i guacamole.

Do przygotowania dania będziemy potrzebować:

Kurczak Fajita:
- 2 piersi z kurczaka
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ cebuli
- 50 g sera cheddar
- 60 g serka philadelphia
- ząbek czosnku
- chilli (mielone)
- 3 łyżki oleju rzepakowego

Guacamole:
- 1 awokado
- sok z ½ limonki
- sól
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chilli (bez pestek)

Sposób przygotowania:

Kurczak:

Piersi starannie obmywamy i pozbywamy się zbędnego tłuszczu i żyłek. Kroimy papryki i cebulę na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy pod przykryciem, do momentu gdy papryka będzie miękka. W międzyczasie nacinamy piersi z kurczaka tak, aby powstały kieszonki do których będziemy mogli włożyć nasz farsz. Kurczaka nacieramy olejem, chilli w proszku i drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy go na chwilę. Gdy papryki i cebula nabiorą odpowiednią strukturę i kolor przesypujemy je do miski do której wrzucamy również serek philadelphia, ser cheddar i wszystko dokładnie mieszamy. Ważne, żeby zrobić to zaraz po zdjęciu warzyw z patelni. Dzięki temu nasze sery się stopią i zintegrują się z warzywami.

Rozgrzewamy olej na patelni. We wcześniej zrobione w piersi kieszonki wkładamy nasz farsz. Nie upychamy go na siłę tak, aby nie wylał nam się na na patelni. Tak przygotowanego kurczaka smażymy z każdej stron 4,5 minuty. Jest to o tyle istotne, żeby nasza pierś nie była w środku surowa. Po dokładnym obsmażeniu drobiu odstawiamy go na 2-3 minuty, aby odpoczął.

Guacamole:

Awokado przecinamy w pół, wyjmujemy pestkę i dokładnie wydrążamy cały owoc do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z limonki, posiekaną papryczkę chilli oraz sól. Całość dokładnie mieszamy widelcem, tak aby nabrało jednolitej konsystencji. Guacamole można zrobić na parę godzin wcześniej i odstawić do lodówki, aby przeszło swoim smakiem.

Kuskus:
Do garnka wsypujemy ½ szklanki kuskusu i zalewamy go ½ szklanki wrzącej wody. Dodajemy sól, możemy opcjonalnie dodać sos z naszej rolady oraz odrobinę chilli lub pieprzu cayenne. Przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 5 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska