Żółta, czerwona, zielona - mówi się, że papryka jest królową jesiennych stołów. Powód? Stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Można do woli eksperymentować i nadziewać te pyszne warzywa rozmaitymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy, ryżu czy kuskusu. My polecamy przepisy na faszerowaną paprykę:
- Faszerowane papryki z mięsem mielonym i żółtym serem
- Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym
- Papryka faszerowana kurczakiem
Faszerowane papryki z mięsem mielonym i żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki dla 4 osób:
- 100 g ryżu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 300 g mięsa mielonego
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 4 czerwone papryki
- 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym [PRZEPIS]

Składniki:
- 4 papryki czerwone
- 1 saszetka ryżu kolorowego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 50 g sera żółtego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Papryka faszerowana kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki
- 4 papryki
- 300 g piersi z kurczaka
- 10 dag startej mozzarelli
- 100 g żółtego sera
- 250 g pomidorów
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki kukurydzy
- olej do smażenia
Wykonanie
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i krótko obsmażyć na patelni, aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów, można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać, lekko posolić do smaku. Gotowy farsz odstawić.
Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Pomysł na jesienny obiad:
