Spis treści
Kukurydza jest rośliną o wyjątkowym znaczeniu w żywieniu człowieka. Jej wartość odżywcza i smakowa jest związana z wysoką ilością węglowodanów złożonych, wpływających pozytywnie na uczucie sytości, oraz z wysoką zawartością błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Kolby kukurydzy można podawać w formie gotowanej, grillowanej lub pieczonej, jako dodatek do dania głównego bądź oddzielny posiłek. Dojrzałe ziarna kukurydzy można gotować, marynować, kisić, konserwować lub mrozić. Gdy dopada nas zimowe lenistwo i gorszy nastrój, idealnym rozwiązaniem będzie kukurydza w postaci egzotycznego comfort food. Przedstawiamy przepisy na smaczne, rozgrzewające i poprawiające humor dania z kukurydzą.
Tajskie curry z kurczakiem i kukurydzą

Składniki:
500 g mięsa z nogi kurczaka
marynata do mięsa: 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oleju + sól do smaku
200 g kukurydzy z puszki
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
4-5 pieczarek
żółta lub zielona papryka
limonka
liście kafiru (opcjonalnie)
przyprawy do sosu: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka papryki słodkiej, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka soli
400 ml mleczka kokosowego
olej do smażenia
natka pietruszki, kolendra, sezam, chili
Wykonanie
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w przyprawach. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulkę, z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Jak zmiękną, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu, do zrumienienia. Następnie zmniejszyć ogień, wlać mleczko kokosowe i dodać przyprawy, liście kafiru i wymieszać. Dodać pokrojone pieczarki, kukurydzę i paprykę. Doprawić sokiem z połowy limonki i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Wyjąć liście kafiru i podawać z ryżem jaśminowym, płatkami chili i świeżą kolendrą.
Autorka: Joanna Dudek, @foodlajf.pl
Bao z kukurydzą w miso

Składniki:
1 kolba kukurydzy
50 g miękkiego masła
2 łyżki jasnej pasty miso
pół zielonego ogórka pokrojonego na plasterki
100 g tofu
50 g boczniaków
kilka plasterków świeżej papryczki chilli
4 łyżki majonezu
4-5 bułeczek bao
do smaku: garść świeżej kolendry, sos sriracha, szczypiorek i prażona cebulka
Wykonanie
Kolbę kukurydzy gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie usuwamy kolbę. Masło dokładnie mieszamy z miso, rozpuszczamy na patelni i karmelizujemy na nim pokrojoną kukurydzę, aż stanie się złocista i otoczona masełkiem. Tofu kroimy w paseczki, smażymy na głębokim tłuszczu wraz z boczniakami. Doprawiamy solą lub sosem sojowym do smaku. Bułeczki bao podgrzewamy na parze przez około 5 minut. Następnie wypełniamy je przygotowanymi składnikami i doprawiamy świeżymi ziołami, majonezem oraz srirachą.
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Brazylijskie kukurydziane ciasto z kokosem

Składniki:
4 jaja
szczypta soli
450 g kukurydzy
pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g mleka krowiego lub napoju roślinnego
130 g mleka kokosowego
300 g mąki kukurydzianej (może być też pszenna tortowa, ale wtedy ciasto wyjdzie mniej kukurydziane)
100g wiórków kokosowych
80 g oleju rzepakowego (może być każdy inny płynny o neutralnym smaku)
130 g białego cukru
dekoracja: 200 g kwaśnej śmietany kokosowej, 30 g cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie
Kukurydzę i mleko blendujemy na wysokich obrotach urządzenia do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę mokrych składników. Blendujemy pulsacyjnie do połączenia. Dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie szpatułką lub po raz kolejny, używając blendera. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni C, do tzw. testu suchego patyczka. Wypiek studzimy w piekarniku, następnie dekorujemy śmietaną z cukrem waniliowym.
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Warzywa stir fry z kukurydzą i makaronem chow mein

Składniki:
pół szklanki zielonego groszku
4 pieczarki brązowe
pół niewielkiej cukinii
1 kolba świeżej kukurydzy lub niewielka puszka konserwowej
1 ząbek czosnku
1 większa cebulka dymka
100 g twardego tofu naturalnego
sriracha i sos sojowy do smaku
100 g suchego makaronu chow mein
pasta do warzyw - mieszamy: łyżkę masła orzechowego, czubatą łyżeczkę pasty gochujang, trzy łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę syropu klonowego
dodatkowo: posiekany świeży szczypiorek, 4 łyżki sezamu, garść prażonych na suchej patelni nerkowców
Wykonanie
Warzywa i tofu kroimy w plasterki. Kukurydzę obieramy z kolby. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na woku w następującej kolejności: zaczynamy od tofu, następnie cebula, czosnek, cukinia i pieczarki, później groszek i kukurydza. Do wstępnie podsmażonych warzyw dodajemy wcześniej przygotowaną pastę, dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy raz jeszcze. Na koniec potrawę posypujemy sezamem i nerkowcami. Przygotowane danie możecie doprawić raz jeszcze sosem sojowym i srirachą oraz posypać świeżymi ziołami.
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Kukurydza w panko z kolendrowo-limonkowym majonezem

Składniki (na 2 porcje):
2 kukurydze
1 szklanka panko
świeże chili
świeża kolendra
sól
majonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy, 300 ml oleju, 1 limonka (skórka i 1-2 łyżki soku), garść świeżej kolendry, sól
Wykonanie
Panko upraż na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 minut. By przygotować majonez, w miseczce umieść żółtko i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewaj olej. Sos zacznie się stopniowo zagęszczać. Kiedy dodasz cały olej, dopraw skórką, sokiem z cytryny i siekaną drobno kolendrą. Możesz dodatkowo posolić. W osolonej wodzie ugotuj do miękkości przekrojone na pół kukurydze. Jeszcze ciepłe posmaruj majonezem, obtocz w uprażonym panko i ponownie posmaruj majonezem. Udekoruj świeżym chili i kolendrą.
Autorka: Anna Dembska, @anna.dembska
