https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Na egzotyczną nutę, czyli zimowy comford food na poprawę nastroju. Takich dań z kukurydzą jeszcze nie jadłeś!

oprac. magda Smoleń
Gdy dopada nas zimowe lenistwo i gorszy nastrój, idealnym rozwiązaniem będzie kukurydza w postaci egzotycznego comfort food. Przedstawiamy przepisy na smaczne, rozgrzewające i poprawiające humor dania z kukurydzą.
Gdy dopada nas zimowe lenistwo i gorszy nastrój, idealnym rozwiązaniem będzie kukurydza w postaci egzotycznego comfort food. Przedstawiamy przepisy na smaczne, rozgrzewające i poprawiające humor dania z kukurydzą. materiały prasowe
Tajskie curry z kurczakiem i kukurydzą, bao z kukurydzą w miso, brazylijskie kukurydziane ciasto z kokosem, warzywa stir fry z kukurydzą i makaronem chow mein i kukurydza w panko z kolendrowo-limonkowym majonezem. Zobacz przepisy na dania z kukurydzą na egzotyczną nutę! Na poprawę zimowego nastroju...

Spis treści

Kukurydza jest rośliną o wyjątkowym znaczeniu w żywieniu człowieka. Jej wartość odżywcza i smakowa jest związana z wysoką ilością węglowodanów złożonych, wpływających pozytywnie na uczucie sytości, oraz z wysoką zawartością błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Kolby kukurydzy można podawać w formie gotowanej, grillowanej lub pieczonej, jako dodatek do dania głównego bądź oddzielny posiłek. Dojrzałe ziarna kukurydzy można gotować, marynować, kisić, konserwować lub mrozić. Gdy dopada nas zimowe lenistwo i gorszy nastrój, idealnym rozwiązaniem będzie kukurydza w postaci egzotycznego comfort food. Przedstawiamy przepisy na smaczne, rozgrzewające i poprawiające humor dania z kukurydzą.



Tajskie curry z kurczakiem i kukurydzą

Tajskie curry z kurczakiem i kukurydzą.
Tajskie curry z kurczakiem i kukurydzą.
materiały prasowe



Składniki:

  • 500 g mięsa z nogi kurczaka

  • marynata do mięsa: 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oleju + sól do smaku

  • 200 g kukurydzy z puszki

  • 1 cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 cm świeżego imbiru

  • 4-5 pieczarek

  • żółta lub zielona papryka

  • limonka

  • liście kafiru (opcjonalnie)

  • przyprawy do sosu: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka papryki słodkiej, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka soli

  • 400 ml mleczka kokosowego

  • olej do smażenia

  • natka pietruszki, kolendra, sezam, chili

Wykonanie

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w przyprawach. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulkę, z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Jak zmiękną, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu, do zrumienienia. Następnie zmniejszyć ogień, wlać mleczko kokosowe i dodać przyprawy, liście kafiru i wymieszać. Dodać pokrojone pieczarki, kukurydzę i paprykę. Doprawić sokiem z połowy limonki i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Wyjąć liście kafiru i podawać z ryżem jaśminowym, płatkami chili i świeżą kolendrą.

Autorka: Joanna Dudek, @foodlajf.pl



Bao z kukurydzą w miso


Bao z kukurydzą w miso.
Bao z kukurydzą w miso.
Fot. materiały prasowe


Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy

  • 50 g miękkiego masła

  • 2 łyżki jasnej pasty miso

  • pół zielonego ogórka pokrojonego na plasterki

  • 100 g tofu

  • 50 g boczniaków

  • kilka plasterków świeżej papryczki chilli

  • 4 łyżki majonezu

  • 4-5 bułeczek bao

  • do smaku: garść świeżej kolendry, sos sriracha, szczypiorek i prażona cebulka

Wykonanie

Kolbę kukurydzy gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie usuwamy kolbę. Masło dokładnie mieszamy z miso, rozpuszczamy na patelni i karmelizujemy na nim pokrojoną kukurydzę, aż stanie się złocista i otoczona masełkiem. Tofu kroimy w paseczki, smażymy na głębokim tłuszczu wraz z boczniakami. Doprawiamy solą lub sosem sojowym do smaku. Bułeczki bao podgrzewamy na parze przez około 5 minut. Następnie wypełniamy je przygotowanymi składnikami i doprawiamy świeżymi ziołami, majonezem oraz srirachą.

Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska



Brazylijskie kukurydziane ciasto z kokosem


Brazylijskie kukurydziane ciasto z kokosem.
Brazylijskie kukurydziane ciasto z kokosem.
materiały prasowe


Składniki:

  • 4 jaja

  • szczypta soli

  • 450 g kukurydzy

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 200 g mleka krowiego lub napoju roślinnego

  • 130 g mleka kokosowego

  • 300 g mąki kukurydzianej (może być też pszenna tortowa, ale wtedy ciasto wyjdzie mniej kukurydziane)

  • 100g wiórków kokosowych

  • 80 g oleju rzepakowego (może być każdy inny płynny o neutralnym smaku)

  • 130 g białego cukru

  • dekoracja: 200 g kwaśnej śmietany kokosowej, 30 g cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie

Kukurydzę i mleko blendujemy na wysokich obrotach urządzenia do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę mokrych składników. Blendujemy pulsacyjnie do połączenia. Dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie szpatułką lub po raz kolejny, używając blendera. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni C, do tzw. testu suchego patyczka. Wypiek studzimy w piekarniku, następnie dekorujemy śmietaną z cukrem waniliowym.

Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska



Warzywa stir fry z kukurydzą i makaronem chow mein

Warzywa stir fry z kukurydzą i makaronem chow mein.
Warzywa stir fry z kukurydzą i makaronem chow mein.
materiały prasowe



Składniki:

  • pół szklanki zielonego groszku

  • 4 pieczarki brązowe

  • pół niewielkiej cukinii

  • 1 kolba świeżej kukurydzy lub niewielka puszka konserwowej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 większa cebulka dymka

  • 100 g twardego tofu naturalnego

  • sriracha i sos sojowy do smaku

  • 100 g suchego makaronu chow mein

  • pasta do warzyw - mieszamy: łyżkę masła orzechowego, czubatą łyżeczkę pasty gochujang, trzy łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę syropu klonowego

  • dodatkowo: posiekany świeży szczypiorek, 4 łyżki sezamu, garść prażonych na suchej patelni nerkowców

Wykonanie

Warzywa i tofu kroimy w plasterki. Kukurydzę obieramy z kolby. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na woku w następującej kolejności: zaczynamy od tofu, następnie cebula, czosnek, cukinia i pieczarki, później groszek i kukurydza. Do wstępnie podsmażonych warzyw dodajemy wcześniej przygotowaną pastę, dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy raz jeszcze. Na koniec potrawę posypujemy sezamem i nerkowcami. Przygotowane danie możecie doprawić raz jeszcze sosem sojowym i srirachą oraz posypać świeżymi ziołami.

Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska



Kukurydza w panko z kolendrowo-limonkowym majonezem


Kukurydza w panko z kolendrowo-limonkowym majonezem.
Kukurydza w panko z kolendrowo-limonkowym majonezem.
materiały prasowe


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kukurydze

  • 1 szklanka panko

  • świeże chili

  • świeża kolendra

  • sól

  • majonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy, 300 ml oleju, 1 limonka (skórka i 1-2 łyżki soku), garść świeżej kolendry, sól

Wykonanie

Panko upraż na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 minut. By przygotować majonez, w miseczce umieść żółtko i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewaj olej. Sos zacznie się stopniowo zagęszczać. Kiedy dodasz cały olej, dopraw skórką, sokiem z cytryny i siekaną drobno kolendrą. Możesz dodatkowo posolić. W osolonej wodzie ugotuj do miękkości przekrojone na pół kukurydze. Jeszcze ciepłe posmaruj majonezem, obtocz w uprażonym panko i ponownie posmaruj majonezem. Udekoruj świeżym chili i kolendrą.

Autorka: Anna Dembska, @anna.dembska



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska