Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Meksykańska enchilada z ryżem i kurczakiem zapiekana z żółtym serem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Meksykańska enchilada z ryżem i kurczakiem zapiekana z żółtym serem.
Meksykańska enchilada z ryżem i kurczakiem zapiekana z żółtym serem.
Na pyszny obiad polecamy przepis na meksykańską enchiladę – w naszej wersji z ryżem białym, kurczakiem oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Całość zapieczona pod żółtym serem będzie idealnym pomysłem na sycący posiłek.

Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa pochodzi od czasownika „enchilar”, który oznacza „dodać paprykę chili”. Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. My proponujemy wariacje na temat tego dania: z kurczakiem i dodatkiem ryżu. Zobaczcie przepis.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 8 małych tortilli
  • 100 g ryżu białego (np. marki Britta)
  • garść dowolnego chilli pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Wykonanie
Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni smażymy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.
Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy papryczki chili i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ryż z oraz przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i całość gotujemy aż ryż dojdzie często mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy farsz będzie gotowy zawijamy go w tortille.
Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tartym serem.
Zapiekamy enchiladas w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Tortille powinny się delikatnie zarumienić, a ser rozpuścić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska