Enchilada to tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa pochodzi od czasownika „enchilar”, który oznacza „dodać paprykę chili”. Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. My proponujemy wariacje na temat tego dania: z kurczakiem i dodatkiem ryżu. Zobaczcie przepis.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 8 małych tortilli
- 100 g ryżu białego (np. marki Britta)
- garść dowolnego chilli pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Wykonanie
Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni smażymy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.
Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy papryczki chili i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ryż z oraz przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i całość gotujemy aż ryż dojdzie często mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy farsz będzie gotowy zawijamy go w tortille.
Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tartym serem.
Zapiekamy enchiladas w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Tortille powinny się delikatnie zarumienić, a ser rozpuścić.
