Przepisem na francuską zupę cebulową podzieliła się z nami Katarzyna Helbin, właścicielka i zarazem szefowa kuchni w Willi Fryderyka. Willa Fryderyka to nowa restauracja na mapie Krakowa. W samym centrum Krakowa, przy ulicy Kazimierza Wielkiego 105, możecie skosztować smakołyków, które zachwycą każde podniebienie. Jednym z nim jest właśnie francuska zupa cebulowa. W menu znajdziecie również takie rarytasy jak: gołąbki z kaszą i dziczyzną, udko z gęsi w sosie śliwkowym, czy sernik po krakowsku.
Składniki
- 2 kg białej cebuli
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 125 ml białego wina wytrawnego
- 80 ml Sherry
- 2 l bulionu drobiowego
- 6 kromek chleba maślanego własnego wypieku
- 250 g startego sera Cheddar
Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka, zasypać cukrem i odstawić na 1 godzinę, aby puściła sok.
Lekko odciśniętą cebulę wrzucić na roztopione masło i smażyć około 2 godziny.
Dodać czosnek, sól, pieprz i tymianek, dalej smażyć i mieszać od czasu do czasu, aby cebula nie przywierała. Cebula jest gotowa, gdy zmieni kolor na bursztynowy.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Następnie masę cebulową zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Pod koniec gotowania dodać wino i sherry, doprawić solą i pieprzem,
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, gotową zupę rozlać do żaroodpornych misek.
Każdą kromkę chleba ułożyć na wierzchu zupy i posypać serem. Piec około 20 minut aż ser się zarumieni.
Zupę podawać gorącą.
Zobacz też:Aromatyczna zupa czosnkowa z grzankami
Zobacz też:Pikantna zupa-krem z pora i topinambura
Zobacz też:Aromatyczna zupa orzechowa z grzankami
Zobacz też:Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Zobacz też:Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
Zobacz też:Zupa z zielonej soczewicy i kurczaka
Zobacz też:Przepis na ciecierzycę. Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki
Zobacz też: Małopolskie przysmaki: białczańska zupa scypa
Zobacz też: Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Małopolskie przysmaki: polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też: Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Dietetyczka opowiada dlaczego warto jeść zupy.
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN