Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki:
- Pasta z cieciorki
- Pożywna zupa z cieciorki
- Zupa z cieciorki ze szpinakiem
- Indyk z cieciorką w sosie pomidorowym
- Sałatką z cieciorki i serem feta
- Pierogi z ciecierzycą
- Chrupiący popcorn z cieciorki
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Ciecierzycę po ugotowaniu można jeść na zimno, przyrządzając z niej np. hummus (o wiele lepiej strawny dzięki temu, że jest zmiksowany i rozdrobniony) lub sałatki, bądź na ciepło, dodając do sosów, makaronów, potrawek i zup.
Ciecierzyca, nazywana czasami grochem włoskim, zawiera solidną dawkę węglowodanów i białka. Posiada duże ilości witamin B i K, kwasu foliowego, ryboflawiny i szeregu innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, cieciorka jest wskazana osobom chorującym na anemię, idealnie sprawdzi się też jako jeden z podstawowych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Zobacz koniecznie!
