Przepisem na aromatyczną zupę czosnkową podzielili się Katarzyna Kośmider i Paweł Więcek. Prowadzą blog www.wkuchnikatie.pl. Katarzyna gotuje, robi zdjęcia, pisze teksty, Paweł zaprojektował bloga i dba o niego od strony technicznej.
Składniki
- 5 główek czosnku
- biała część pora
- cebula
- papryczka chili
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- średnia marchewka
- średnia pietruszka
- średni ziemniak
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
- (do zabielenia zupy)
- natka pietruszki (do posypania)
Wykonanie
Przesmażyć na oleju pokrojonego w krążki pora, cebulę posiekaną w piórka, posiekane na mniejsze kawałki ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Przełożyć usmażone warzywa do garnka, dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalać wodą, na około 2-3 cm nad poziomem warzyw. Lekko posolić.
Gotować zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie, następnie zblendować zupę na krem. Zabielić zupę odrobiną śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też:Pikantna zupa-krem z pora i topinambura
Zobacz też:Aromatyczna zupa orzechowa z grzankami
Zobacz też:Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Zobacz też:Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
Zobacz też:Zupa z zielonej soczewicy i kurczaka
Zobacz też:Przepis na ciecierzycę. Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki
Zobacz też: Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Dietetyczka opowiada dlaczego warto jeść zupy.
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN