Zupa z ciecierzycy i soczewicy to bardzo pożywne i dobre danie.
Składniki na 4 porcje
- 300 g ciecierzycy
- 300 g soczewicy zielonej
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól i pieprz – do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 gałązki rozmarynu
- 4 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem Dan Cake
Wykonanie
Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa.
Zobacz też:Przepis na ciecierzycę. Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też: TOP 10 przetworów z owoców naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 deserów z malinami naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 7 propozycji na dania z cukinią
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN