Soczewica to wciąż niedoceniona w naszej kuchni roślina strączkowa. Warto po nia siegać jak najczęściej, szczególnie jesienią.
Składniki
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 cebula
- sól do smaku
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 100 ml przecieru pomidorowego
Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć. Następnie podsmażyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę. Dodać przyprawy i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodać opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalać wodą i gotować przez około 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku.
Gotową zupę posypać posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

Wideo