https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

mad
Pożywna zupa z soczewicy.
Pożywna zupa z soczewicy. materiały prasowe
Przepis na zupę z soczewicy z boczkiem.

Soczewica to wciąż niedoceniona w naszej kuchni roślina strączkowa. Warto po nia siegać jak najczęściej, szczególnie jesienią.

Składniki

  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 ml przecieru pomidorowego

Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć. Następnie podsmażyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę. Dodać przyprawy i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodać opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalać wodą i gotować przez około 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku.
Gotową zupę posypać posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska