https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pikantna zupa-krem z pora i topinambura [PRZEPIS]

mad
Krem z pora i topinambura.
Krem z pora i topinambura. Aleksandra Faiks
Przepis na krem z pora i topinambura.

Aleksandry Faiks, autorka bloga cookplease.pl, proponuje prostą i smaczną zupę: pikantny krem z pora i topinambura.

Składniki

  • 40 dag topinambura
  • 2 ziemniaki
  • por
  • 50 g masła
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • grzanki czosnkowe (ząbek czosnku, oliwa, 2 kromki chleba)
  • litr bulionu warzywnego
  • kurkuma
  • pieprz cayenne, sól


Wykonanie

Topinambura, ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści i pokroić w plastry. Podobnie cebulę.
W dużym garnku roztopić masło i podsmażyć warzywa, około 10 minut. Po tym czasie warzywa zalać bulionem, dodać czosnek i gotować około 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Na patelni podsmażyć wyciśnięty ząbek czosnku i wrzucić na to chleb pokrojony w kostkę. Usmażyć. Zupę podawać na gorąco z grzankami.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska