Aleksandry Faiks, autorka bloga cookplease.pl, proponuje prostą i smaczną zupę: pikantny krem z pora i topinambura.
Składniki
- 40 dag topinambura
- 2 ziemniaki
- por
- 50 g masła
- marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- grzanki czosnkowe (ząbek czosnku, oliwa, 2 kromki chleba)
- litr bulionu warzywnego
- kurkuma
- pieprz cayenne, sól
Wykonanie
Topinambura, ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści i pokroić w plastry. Podobnie cebulę.
W dużym garnku roztopić masło i podsmażyć warzywa, około 10 minut. Po tym czasie warzywa zalać bulionem, dodać czosnek i gotować około 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Na patelni podsmażyć wyciśnięty ząbek czosnku i wrzucić na to chleb pokrojony w kostkę. Usmażyć. Zupę podawać na gorąco z grzankami.
Zobacz też:Aromatyczna zupa orzechowa z grzankami
Zobacz też:Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Zobacz też:Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
Zobacz też:Zupa z zielonej soczewicy i kurczaka
Zobacz też:Przepis na ciecierzycę. Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki
Zobacz też: Małopolskie przysmaki: białczańska zupa scypa
Zobacz też: Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Małopolskie przysmaki: polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też: Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Dietetyczka opowiada dlaczego warto jeść zupy.
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN