Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami [PRZEPIS]

mad
Krem ziemniaczano-porowy to idealne danie na jesienne popołudnia.
Krem ziemniaczano-porowy to idealne danie na jesienne popołudnia. pixabay.com
Przepis na zupę-krem z porem i grzankami.

Jesień to czas na pyszne, rozgrzewające zupy. Zobaczcie naszą propozycję na zupę z pora. Przepisem podzieliła się Justyna Kalemba z Brzezinki koło Krakowa.

Składniki

  • 1 duży por
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • cebula dymka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • chleb na grzanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska