Jesień to czas na pyszne, rozgrzewające zupy. Zobaczcie naszą propozycję na zupę z pora. Przepisem podzieliła się Justyna Kalemba z Brzezinki koło Krakowa.
Składniki
- 1 duży por
- 2-3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- cebula dymka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
- chleb na grzanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Zobacz też: Małopolskie przysmaki: białczańska zupa scypa
Zobacz też: Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Małopolskie przysmaki: polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też: Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz koniecznie!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?